Què fem  a l'AMPA

 Actualitat a l'AMPA

 

 

Nota informativa Sistema educatiu inclusiu

El Govern va aprovar el passat 17/10/2017 el Decret de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

Aquest Decret significa un gran avenç, respecte a l'anterior Decret de 1997, en tant que suposa un canvi de paradigma en passar de l'escola inclusiva al sistema educatiu inclusiu: té com a destinataris tots els alumnes en totes les etapes educatives.

Aquest concepte d'educació inclusiva és clau per promoure la inclusió social de totes les persones en els diferents contextos educatius, des de la infància fins a la transició a la vida adulta, i és garant de l'avenç cap a una societat que afavoreix el desenvolupament personal, professional i social de tothom al llarg de la vida.

El Decret estableix que tots es alumnes s'escolaritzen en centres ordinaris i, només de manera excepcional i a petició de la família, s'escolaritzen en centres d'educació especial els alumnes amb necessitats associades a discapacitat severa o profunda.

Un altre canvi important és el reconeixement del treball coordinat i col·laboratiu de tota la comunitat educativa amb la creació de la xarxa de suports a l'educació inclusiva, integrada per totes les persones i institucions que intervenen en el procés educatiu.

Cal destacar també que dóna resposta a una demanda constant del sector, però també de la societat: garantir la continuïtat formativa de tot l'alumnat mitjançant la flexibilització i la diversificació de l'oferta existent per tal de garantir l'itinerari adaptat a cada alumne.

El Decret preveu una despesa de més de 141 milions d'euros que s'afegiran als pressupostos ordinaris en els propers 4 anys acadèmics.

 

Fes click a sobre de les imatges per ampliar la informació amb més notícies...

    

    

 


 

Nota informativa TDAH - Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o senseHhiperactivitat

"El trastorn per dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat és un trastorn d’origen neurobiològic que s'inicia en la infància i es caracteritza per les  dificultats per mantenir l’atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat que causen un deteriorament funcional de la persona.
Aquests símptomes han de manifestar-se i causar el deteriorament funcional abans dels 7 anys.

Les manifestacions clíniques fan referència a:

  • Hiperactivitat que es manifesta per un excés d’activitat motriu i/o cognitiva, en situacions que resulta inadequat fer-ho.
  • Inatenció que s’observa en les dificultats per mantenir l’atenció durant un període de temps, tant en tasques escolars com familiars i socials.
  • Impulsivitat que es posa en evidència en la dificultat per esperar torn o ajornar les accions, impaciència poc continguda i precipitació.

En relació a la incidència dels símptomes nuclears, es poden observar tres subtipus de TDAH:

Tipus inatent

  • Dificultats per mantenir l’atenció.
  • Descuits o oblits persistents.
  • Comportaments al marge de la tasca que han de fer.
  • Tendència a la distracció.
  • En general, està associat a un estil cognitiu lent i a dificultats d’aprenentatge.

Tipus hiperactiu/impulsiu

  • Moviments motors excessius.
  • Impulsivitat verbal i/o conductual.
  • Pot associar-se a comportament problemàtic.

Tipus combinat

  • Combinació d’ambdós tipus.
     

Aquests manifestacions conductuals es produeixen en tots els entorns: la família, l’escola o l’institut i altres contextos socials.

Amb l’edat canvien els símptomes. Tendeix a disminuir la hiperactivitat, però perdura la impulsivitat i la inatenció."

 http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/diversitat/alumnes/trastorns/tdah

 

Recursos

 

 


 

 

 Nota Informativa AEAT. Exención prestación por maternidad

En contra del criteri que fins ara ha mantingut l’Agencia Tributaria, les ajudes que reben les famílies per part de la Seguridad Social durant el període de baixa maternal estan exemptes de pagar el IRPF en la declaració de la renda.

El 3 de octubre de 2018 el Tribunal Supremo ha dictado la sentencia 1462/2018, en la que fija la siguiente doctrina legal:

«Las prestaciones públicas por maternidad percibidas de la Seguridad Social están exentas del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas».

La aplicación de esta doctrina puede dar lugar a diferentes situaciones:

  1. Los contribuyentes que hubieran percibido estas prestaciones en los años 2014, 2015, 2016 y 2017 podrán solicitar la rectificación de la declaración de IRPF en la que hubiesen incluido tales rentas.
    Si las rentas fueron percibidas en más de un año, deberán solicitar la rectificación de la declaración de IRPF de cada año.
    En los próximos dias la AEAT h abilitará un formulario específico de solicitud, cuyo uso facilitará y acelerará la tramitación de la devolución procedente, en el que la
    persona perceptora de la prestación deberá indicar los años en los que ha percibido la prestación y un número de cuenta bancaria de su titularidad, donde se abonará la devolución que proceda.
    No será necesario adjuntar a la solicitud un certificado de la Seguridad Social acreditativo de las prestaciones por maternidad percibidas, puesto que en cada caso
    la AEAT recabará directamente de la Seguridad Social toda la información precisa para la resolución del procedimiento.
  2. En el caso de solicitudes de rectificación de declaraciones que hayan sido desestimadas con anterioridad a la fecha de la sentencia:
    • Si el recurso todavía se encuentra pendiente de resolución, será el correspondiente órgano revisor el que se pronuncie sobre la aplicación al caso de la doctrina del Tribunal Supremo.
    • Si la resolución desestimatoria de la solicitud de rectificación de la declaración hubiera adquirido firmeza, no será susceptible de revisión en ninguna instancia y no procederá devolución alguna.
  3. En relación con las prestaciones públicas por maternidad percibidas durante este
    año 2018, en la próxima campaña de renta la AEAT ofrecerá los datos fiscales incorporando tales prestaciones como rentas exentas y las retenciones soportadas
    como plenamente deducibles. Los contribuyentes solo tendrán que confeccionar y presentar sus declaraciones utilizando los datos fiscales que se les ofrezcan

 

Enlaces relacionados:

 


 

Xerrada Bullying - Assetjament escolar

 

 

El 22 de març de 2017 la Dra. Pilar Dotras Ruscalleda, mestra i Doctora en Psicologia, va oferir a les famílies de l'AMPA la xerrada "Què podem fer les famílies davant el bullying?". Tot seguit pots trobar informació sobre aquest tema.

Fes click a sobre de les imatges per ampliar la informació amb més notícies...

   

   

   

     

   

 


 

Xerrada Nous Reptes: Les TIC, de l'ús a l'abús

 

 

El passat 25 de gener de 2017 les psicòlogues Sílvia Montllor (psicòloga de la Salut Infantil i Juvenil) i Mireia Soriano (psicòloga Educativa i Psicoterapeuta breu) de l'entitat "Psykhe, espai de divulgació" van oferir a les famílies de l'AMPA la xerrada "Nous Reptes: Les TIC, de l'ús a l'abús". Tot seguit pots trobar la presentació, vídeos i articles d'aquesta sessió.

 

 

Fes click a sobre de les imatges per ampliar la informació amb més notícies...